Een korte geschiedenis van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een van oorsprong Christelijk feest, en daarmee vooral gevierd in westerse landen. Maar vandaag de dag is Valentijnsdag dankzij de globalisering en het internet internationaal bekend. Het vieren en blijk geven van de liefde is namelijk een universeel iets. Zo’n dag zou eigenlijk in geen enkele cultuur of religie mogen ontbreken. Interessant is om het ontstaan van de dag zelf en het Valentijnscadeau eens onder de loep te nemen.

Er zijn eigenlijk twee versies bekend die slaan op het ontstaan van Valentijnsdag. Deze zullen beide behandeld worden.

Sint-Valentijn en Valentijnsdag

Valentijnsdag Sint-Valentijn
Sint-Valentijn

Volgens de meeste bronnen is het vieren van Valentijn al vele eeuwen oud. De oorsprong gaat namelijk terug tot, om en nabij, het jaar 270 na Christus. In deze tijd leefde er een priester in Rome genaamd Sint-Valentinus, in het Nederlands vrij vertaald: Sint-Valentijn. De toenmalige Romeinse keizer Claudius de 2e deed aan grootschalige christenvervolgingen, aangezien hij iedereen wilde bekeren tot de heidense Romeinse Religie. Sint-Valentijn weigerde dit niet alleen, hij probeerde ook de Romeinse Keizer andersom te bekeren. Als gevolg hiervan werd ook Sint-Valentijn als martelaar ten dode gebracht, maar een legende was geboren.

14 Februari

Ondanks de eerdere christenvervolgingen hield de religie ook in Rome stand. De standvastigheid en moed van de heilige Sint-Valentijn werd dan ook niet vergeten. Paus Gelasius kroonde op 14 Februari van het jaar 496 na Christus deze dag tot die van de heilige Valentijn. Tot zover de eerste versie over het ontstaan van de feestdag.

Afgeleid Romeins feest

In de achttiende eeuw waren er namelijk een aantal geleerden van mening dat Valentijnsdag mogelijk nog vele malen ouder is. De geleerden stelden dat de Christenen het romeinse feest Lupercalia, dat op 15 Februari wordt gevierd ter ere van de vruchtbaarheid, door Valentijnsdag op 14 Februari hebben vervangen. Tijdens Lupercalia werd de Romeinse god Lupercus geëerd en werden jonge koppels middels loting aan elkaar verbonden.

Liefde en Valentijn

In de 18e eeuw konden deze geleerden nog geen verband leggen tussen Valentijnsdag en dit Romeinse feest leggen, maar later in de 19e eeuw is de link tussen de heilige Sint-Valentijn en de liefde door de kerk zelf gecreëerd. Het verhaal is dat de heilige Valentijn jonge koppels niet verbond door loting in een kom, maar door middel van bloemen.

 

“Het koppelen van mensen door middel van het geven van een roos tijdens Valentijn wordt vandaag de dag nog steeds gedaan”

 

Commercie

Welke versie ook juist is omtrent het ontstaan, zeker is dat immigranten het feest hebben geïntroduceerd in Amerika. Hierna is de feestdag verder gecommercialiseerd. Valentijnsdag is inmiddels de nationale dag van de liefde te noemen, waarbij we elkaar alle soorten cadeaus geven om blijk te geven van onze liefde voor elkaar. Welke versie dan ook juist is, een cadeau geven om iets van betekenis te zeggen is altijd een goed initiatief!

0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close Cart